zaterdag 12 april 2014

Arnhem (Kronenburg - Centrum - Presikhaaf)

Deze keer beginnen Michael en ik onze wandeling bij de uitgang van Winkelcentrum Kronenbrug aan het Croydonplein in de Arnhemse woonwijk Kronenburg. In het overdekte winkelcentrum met meer dan 100 winkels heb ik net even een paar nieuwe en goedkope gekocht bij de Schoenenreus. De zolen van oude exemplaren begonnen behoorlijk dun te worden en eentje ervan was zelfs al een beetje lek.

GelreDome, Arnhem.
Vanaf het winkelcentrum zetten we via de Schepen van Ommerenstraat en de Kronenburgdijk koers, richting het stukje Huissensedijk bij Elden. Als we niet veel later het viaduct over de Nijmeegseweg (A325) overgaan en Elden binnenlopen zien we aan onze rechterkant het GelreDome, de trots van de Arnhemse eredivisie-voetbalclub Vitesse, staan. Het voetbalstadion wat tevens als evenementencomplex dient is tussen 1996 en 1998 gebouwd en biedt ruim 29.000 zitplaatsen. Net als de ArenA, de thuisbasis van de Amsterdamse voetbalclub Ajax, heeft het GelreDome een verplaatsbaar voetbalveld en een dak wat open en dicht kan.

Uiterwaarde ,,Stadsblokken", Arnhem.
Na nog een klein stukje Huissensedijk te hebben bewandeld, lopen we via het Kleidijkpad en het laatste stukje van het Hoefijzerpad richting de westelijke rand van de woonwijk Malburgen-West. Om daar te komen, moeten we eerst bij de N225 een soort van viaduct-brug, (,,Traverse het Hoefijzer") oversteken. Als we het voetpad wat tussen de westrand van Malburgen-West en de Eldenseweg ligt zijn gevolgd, komen we aan bij de Eldensedijk. Aan de oostzijde van de Eldensedijk zien we de uiterwaard (gebied wat bij grote waterafvoer van bijvoorbeeld een rivier, in dit geval de Nederrijn, onder water loopt) ,,Stadsblokken", het oostelijke deel van het uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk.


Nelson Mandelabrug, Arnhem.
Nederrijn/Rijnkade, Arnhem.
Als we de Eldensedijk afgelopen zijn, staan we aan het begin van de Nelson Mandelabrug die al het verkeer over de Rijn heen voert. Vanaf deze brug is het uitzicht over de Rijn, op de Rijnkade en een stukje verder de Rijnbrug (John Frostbrug), werkelijk prachtig!

Korenmarkt, Arnhem.
Wanneer we de brug zijn overgestoken, lopen we via een aantal winkelstraten een stuk door het centrum van de stad richting Velperplein (via Korenmarkt, Pauwstraat, Jansstraat, Vijzelstraat, Ketelstraat, Roggestraat, Johnny van Doornplein). Het is gezellig druk in de stad en met hier en daar een straat-act en een prachtig draaiorgel
heerst er een heerlijk sfeertje.

Na een korte pauze op het Velperplein vervolgen we onze wandeling en steken we, met het Musis Sacrum (schouwburg) rechts achter ons, het kruispunt bij de Mediamarkt over en gaan hier de Ing. J.P. van Muijlwijkstraat in. Aan het eind van deze straat komen we uit bij het treinstation Arnhem-Velperpoort. Hier gaan we onder de spoorbrug door de Velperweg op, richting woonwijk Presikhaaf. Nadat we via de Velperweg, de Oude Velperweg en de Wichard van Pontlaan zijn gelopen, zien we links van ons treinstation Arnhem-Presikhaaf.
Draaiorgel in winkelstraat, Arnhem.

We lopen rechtdoor, onder de spoorbrug door, een klein stukje de Laan van Presikhaaf op. Na een meter of vijftig slaan we rechtsaf hier het wandelpark Presikhaaf (Ruitenberglaan) in, richting stadsboerderij Presikhaaf.

We zijn eigenlijk eerst van plan om in het park de Heemtuin, die zich aan de overkant van de stadsboerderij bevindt, te bezoeken. Maar omdat de tuin vandaag is gesloten, besluiten we maar eens te gaan kijken wat er allemaal op de stadboerderij te zien is. Genoeg, zo blijkt!
Stadsboerderij ,,Presikhaaf", Arnhem.
Naast de vele diersoorten (geiten, schapen, varkens, kippen, runderen, vogels etc.) die er op de boerderij te vinden zijn, hebben een aantal van deze dieren nog niet zo lang geleden jongen gekregen.

Niet veel later nadat we op het terrein van de boerderij wat eenden, ganzen een pauw en een koe met haar twee lammetjes hebben aanschouwd, staan Michael en ik in een soort van speelweide voor kinderen de kleine geite-lammetjes te bewonderen. De meeste lammetjes en ook de wat oudere geiten, hebben zich verstopt onder een kar die in de weide staat.


Waarschijnlijk niet alleen maar om even lekker de schaduw op te zoeken, maar vooral ook om aan de rennende kinderen, waardoor ze flink worden opgejaagd, te ontkomen. Nadat ik nog even een klein onderonsje met een papa- of mamageit heb gehad, gaan we bij de varkens kijken. De varkens, waarvan er eentje heerlijk in de modder z'n dag ligt te genieten en drie kleine biggetjes op een pleintje ernaast hetzelfde lijken te doen.


Binnen in het varkensschuurtje vinden we de allerkleinste bigge-telgjes. De beestjes zien er zo schattig uit dat afscheid nemen hier voor ons geen simpele zaak blijkt te zijn. Toch besluiten we na een minuut of twintig om weer verder te gaan en onze wandeling door het Presikhaafse park te vervolgen.


Ook in het park zelf kun je zien dat het volop voorjaar is. Naast het feit dat bijna alle bomen en planten inmiddels er weer mooi groen zijn, blijken de hier aanwezige ganzen en eenden ook gezinsuitbreiding te hebben gehad.

Aan het einde van onze wandeling door het park komen we weer uit op de Laan van Presikhaaf. Deze steken we over de Dintelstraat in.

Via de Dintelstraat, Scheldestraat en Lekstraat komen we bij een spoortunneltje. Als we hier doorheen zijn gelopen lopen we Presikhaaf weer uit en de Beeldhouwerstraat van de woonwijk Plattenburg weer in.

Hier besluiten Michael en ik dat het voor vandaag, wat betreft het wandelen, genoeg is geweest en lopen vanaf hier, via de Novalaan, de Oude Velperweg en de Velperweg weer terug naar treinstation Velperpoort.

Hier pakken we de na een prachtige wandeling dwars door het mooie Arnhem en ons bezoek aan stadsboerderij Presikhaaf, de bus naar huis.

Bedankt voor het lezen en tot onze volgende wandelblog!!

Jeroen.
Wandelpark Presikhaaf, Arnhem.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten